Oudere Windows-besturingssystemen werken met 11% van de Nederlandse computergebruikers

Kaspersky heeft een onderzoek uitgevoerd op basis van anonieme metadata van het besturingssysteem van overeengekomen Kaspersky Security Network-gebruikers. Volgens dit onderzoek gebruikt in Nederland 11% van de computergebruikers Windows 7 of eerdere besturingssystemen aan het einde van hun levensduur. Wereldwijd is dit percentage 22%. Wanneer het besturingssysteem het einde van zijn levenscyclus bereikt, stoppen leveranciers met het uitbrengen van updates zoals kritieke beveiligingsoplossingen.
Kwetsbaar voor hackers
Het besturingssysteem ziet er misschien goed uit omdat het alles doet wat het moet doen, maar het kan kwetsbaar zijn voor aanvallen als de leverancier het niet langer ondersteunt. Wanneer het besturingssysteem het einde van zijn levensduur bereikt, blijft de kwetsbaarheid onhersteld. Hierdoor kunnen cyberaanvallers toegang krijgen tot het systeem. Daarom is het belangrijk om uw besturingssysteem bij te werken om uw systeem of bedrijfsnetwerk te beschermen tegen dit vermijdbare probleem.
Windows 7
Van degenen die nog steeds Windows 7 gebruiken, is 7% consument, 5,7% MKB (MKB) en 4,9% zeer MKB (VSB). Met betrekking tot data- en netwerk(bedrijfs)beveiliging is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw besturingssysteem up-to-date is. Vooralsnog kunnen bedrijven uitgebreide betaalde ondersteuning voor Windows 7 blijven ontvangen, maar dat brengt extra kosten met zich mee en dit aanbod is niet voor altijd geldig.
Windows XP en Vista
Uit de bevindingen van Kaspersky blijkt ook dat een klein percentage (minder dan 1%) van de mensen en bedrijven nog steeds oudere besturingssystemen gebruikt, zoals Windows XP en Vista. De ondersteuning hiervoor eindigde respectievelijk in 2014 en 2017. In totaal gebruikt bijna een kwart (24%) van de gebruikers wereldwijd nog steeds Windows-besturingssystemen zonder standaardondersteuning.
Oud Windows-besturingssysteem
Een overzicht van Nederlandse gebruikers van Windows-besturingssystemen. Windows 10
In Nederland gebruikt 88,8% van de consumenten Windows 10, de nieuwste versie van het Windows-besturingssysteem. Dit is duidelijk de veiligste optie. Dit percentage is 90,5% voor het MKB en 94,2% voor VSB.
Het updaten van het besturingssysteem kan een gedoe zijn. Updates van het besturingssysteem gaan echter niet alleen over het oplossen van bugs of het inschakelen van de nieuwste interfaces. Deze procedure introduceert bugfixes die cybercriminelen kunnen binnendringen. Zelfs als u denkt dat u waakzaam en beschermd bent terwijl u online bent, zijn updates van het besturingssysteem een ​​belangrijke beveiligingsfactor die u niet mag missen. Als uw besturingssysteem verouderd is, kunt u geen essentiële updates ontvangen. Vergeleken met het oude huis dat het instortte, heeft het weinig zin om de nieuwe deur aan te passen. Je kunt beter een nieuw huis krijgen. Dezelfde houding is vereist als het gaat om de beveiliging van besturingssystemen die dagelijks waardevolle gegevens uitbesteden. -Oleg Golovets, Senior Director of Product Marketing bij Kaspersky Lab. Raad
Het is een goed begin om de risico’s van een besturingssysteem aan het einde van zijn levensduur te kennen, maar er is meer dat u kunt doen om uzelf of uw bedrijf te beschermen. Daarom raden we het volgende aan:

Zorg ervoor dat u de huidige versie van het besturingssysteem gebruikt en dat de functie voor automatisch bijwerken is ingeschakeld. Als het niet mogelijk is om te updaten naar de nieuwste versie van het besturingssysteem, moeten organisaties deze aanvalsvector in hun dreigingsmodel in overweging nemen en kwetsbare nodes intelligent isoleren van de rest van het netwerk. Gebruik een oplossing met technologie voor het voorkomen van exploits die het risico van misbruik van open kwetsbaarheden in oudere besturingssystemen (Windows 7 en eerder) helpt verminderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *